Menü

Márianosztra, a Dunakanyar egyik rejtett kincse

Ha a Dunakanyarban kirándulnak, tegyenek egy kitérőt a gyönyörű, különleges látnivalókban bővelkedő kis faluba! Egy bazilika, egy kálvária és egy elgondolkodtató kiállítás várja Önöket. 

Börtönmúzeum

Az I. Lajos király által alapított nosztrai pálos kolostor a rend feloszlása után a Szent Vince rend irgalmas nővérei által igazgatott női fegyintézetként működött. 1950-től kezdve az ÁVH őrizte itt férfi politikai foglyait, itt raboskodott Déry Tibor, Göncz Árpád, Bibó István és Mensáros László is. A múzeumban megismerhetik az intézet és a leghíresebb rabok történetét, és a fogvatartottak mindennapjaiba is betekintést nyerhetnek.

Magyarok Nagyasszonya Bazilika

Érdemes megcsodálni a Bazilika minor címet viselő barokk templom és kegyhely oltárait: a fából faragott barokk főoltár és a hat mellékoktár lenyűgöző festményeket rejt, a Fatimai kápolna oltárszobrai pedig az eredetileg itt elhelyezett, legendás Mária-kegyképet vették körül.

Kálvária

A Bazilikától 1 km távolságra található, hársfák által szegélyezett keresztút három kőkeresztje előtt a Fájdalmas Szűzanya, Szent János apostol és a térdeplő Szent Mária Magdolna mészkőből faragott szobraiból álló festett szoborcsoportot állítottak fel. Itt találják a Fájdalmas Szűz tiszteletére épült kápolnát is.

A Bazilikáról és a kálváriáról itt találnak információt.


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés