Menü
1014 Budapest, Szentháromság tér 2.

Budavári Nagyboldogasszony-templom

A budai Szentháromság téren álló épületét az elmúlt 800 év alatt átalakítások, természeti csapások, háborúk és ostromok formálták. A török hódoltság idején dzsámiként használták, tornya minaretként funkcionált, de minden évszázadban újjá éledt, hogy ma Magyarország egyik legszebb és leglátogatottabb temploma lehessen.

A templomot a XIII. század közepén, IV. Béla király uralkodása idején alapították, akkor még háromhajós bazilikaként, gótikus stílusban. A következő évszázadban csarnokrendszerűvé alakították belsejét: az oldalhajók boltozatát a főhajó magasságáig emelték, a falakra pedig hatalmas ablakok kerültek. Hunyadi Mátyás korában építették vissza azt a délnyugati tornyot, amely még 1384-ben Bálint napján omlott be szentmise közben, és a csodával határos módon senki nem sérült meg. A harangtorony érdekessége, hogy a külső falán látható Hunyadi-címer miatt kezdte a köznyelv Mátyás-templomnak nevezi az épületet.

Ezt a felújítást Schulek Frigyes vezette, aki gondos tervezéssel teremtette meg a neogótikus épületnek ma is ismert formáját. Az építész a belső festések, díszítőmunkák során olyan mesterekkel dolgozott együtt, mint Lotz Károly és Székely Bertalan. Schulek Frigyes korának legkorszerűbb technológiájával szerelte fel a templomot: a fűtést légcsatornákkal oldotta meg, a gázvezetéket pedig csak azért vitette fel a Várhegyre, hogy a templomban modern világítás lehessen. Ma már gáz helyett több száz LED-égőt használnak, a világítást tabletről vezérlik, és a vasárnapi jelnyelvi miséken egy projektor segítségével már a jelnyelvi tolmács kameraképét és a feliratot is ki tudják vetíteni a hallássérült híveknek.

A templomot egy időben Koronázó Főtemplomként is emlegették, itt koronázták magyar királlyá és királynévá 1867-ben Ferenc József osztrák császárt és feleségét, Erzsébetet, és 1916-ban az utolsó magyar királyunk, IV. Károly és felesége, Zita is itt kapott koronát. A XX. század második felében pedig olyan jeles látogatói voltak a templomnak, mint Margaret Thatcher, Diana hercegnő, Akihito japán császár vagy Szent II. János Pál pápa.

Tudta? 

A Mátyás-templom weboldaláról egy digitális tárlatvezető alkalmazást tölthetnek okostelefonjukra, amellyel önállóan fedezhetik fel a templom rejtett érdekességeit. Aki viszont felülről is megcsodálná a templomot, annak érdemes megtennie azt a 197 lépcsőfokot, amely a Mátyás-torony alsó koszorúerkélyének kilátóhelyére vezet.

Látogatói információk, nyitvatartás, jegyárak
Nyitvatartás
Hétfő - péntek 9.00 - 17.00
Szombat 9.00–12.00
Vasárnap 13.00–17.00

1014 Budapest, Szentháromság tér 2.

Jegyárak

  Templom Torony
Felnőtt: 2 500 Ft 2 900 Ft
Diák: 1 900 Ft 2 400 Ft
Gyermek: 0 Ft 0 Ft
Nyugdíjas: 1 900 Ft 2 400 Ft
Családi: 5 900 Ft 6 900 Ft
Kiegészítő jegy: 500 Ft 500 Ft


E-mail cím: turizmus@matyas-templom.hu

 


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés