Menü

Esztergomi Bazilika

Hozzáadom az Útvonalamhoz
2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Székesegyház

A Dunakanyar fölé emelkedve, az esztergomi Várhegyen áll Európa egyik legnagyobb és legvastagabb falrendszerű bazilikája, amelyet a legtöbben csak Esztergomi Bazilikaként ismerünk. Az altemplom padlózatától a kupola tetején lévő kereszt csúcsáig mért távolsága 100 méter, amellyel hazánk legmagasabb épületének számít, ám ahhoz, hogy megértsük történelmi és egyházi jelentőségét, mind a négy szintjét érdemes bejárni.

Hét templom is épült a középkor óta a Várhegyen, amelyek közül kettő története kapcsolódik szorosabban a ma ismert bazilikához. Az egyik, a török hódoltság alatt romba dőlt Szent Adalbert-székesegyház, amelyet már az 1010-es évekből származó írott források is említenek, és amelynek helyéhez talán a legközelebb fekszik a mai bazilika épülete. A másik, a XVI. században épült Bakócz-kápolna, amely épségben átvészelte a török időket, majd a XIX. század elején 1600 darabra bontották szét, hogy beágyazhassák az akkor épülő bazilikába oldalkápolnaként. Ma ez a kápolna hazánk egyetlen, épségben megőrzött reneszánsz műemléke. 

De nem csak ezért különleges az 1822-től közel ötven évig épített intézmény. Kevesen tudják, de az Esztergomi Bazilikában van például az ország legvastagabb falszerkezete. Ezért ha lemegyünk az óegyiptomi stílusban kialakított altemplomba, azt abban a tudatban tegyük, hogy a több száz sírfülkét 17 méter vastagságú falak ölelik körbe. 
Ha pedig utunkat egy szinttel feljebb folytatjuk, a templomtéren már a világ legnagyobb (13,5 méter magas és 6,6 méter széles), egyetlen vászonra festett képét csodálhatjuk meg, amelyet Michelangelo Grigoletti készített Mária mennybevitele címmel a főoltárba.

A következő szinten a Főszékesegyházi Kincstárat találjuk, ahol az egykori liturgikus eszközök mellett többek között a koronázási szertartásokon használt eskükeresztet is őrzik. Az első emeleten találjuk szintúgy a Bazilika építéstörténetét bemutató kiállítást is. Panorámaterem dunai panorámát nyújtó kávézójában – ahová a Kincstárból és a Kupolakilátóból is megérkezhetünk - egy csésze feketét is elkortyolhatunk, és a 19. századi prímások süteményeibe is belekóstolhatunk. 

Tudta? 

A bazilika építésének utolsó fázisában, 1845. augusztus 19-én egy időkapszulát helyeztek el az épület legmagasabb pontjára. A légmentesen lezárt rézhengert 2021 tavaszán régészek emelték ki a csúcskeresztből. 2021. október 7-én pedig egy új időkapszula került a keresztbe, melybe az eredeti kapszulában talált irat kézzel készült másolatán túl, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit és a koronavírus járványra emlékezve szájmaszkot is helyeztek.

Látogatói információk, nyitvatartás, jegyárak
Nyitvatartás
Április 30-ig: Hétfő-vasárnap 08:00 - 17:00
Május 1 - szeptember 30: Hétfő-vasárnap 08:00 - 19:00
Október 1- 2025. április 30: Hétfő-vasárnap 08:00 - 17:00

2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Jegyárak 2024

A templom egyéni és liturgikus célú látogatása díjmentes.

Összevont ( Kupolakilátó, kincstár, altemplom) 3900 Ft
Kupolakilátó 2400 Ft
Kincstár 1800 Ft
Altemplom 600 Ft
Kedvezményes összevont ( Kupolakilátó, kincstár, altemplom) 1850 Ft
Kedvezményes kupolakilátó belépőjegy 1200 Ft
*Kedvezményes kincstár belépőjegy 900 Ft
Családi** összevont 8000 Ft
Családi kincstár belépő 4000 Ft
 A kedvezmény csak a  kedvezményre jogosító okirat felmutatásával vehető igénybe.  
**A családi jegyet max.2 felnőtt és min 1 gyerek veheti igénybe  

E-mail: info@bazilika-esztergom.hu


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés