Menü

Esztergomi Főszékesegyházi Kincstár

Hozzáadom az Útvonalamhoz
2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Főszékesegyházi Kincstár

Az Esztergomi Bazilika első szintjén kapott helyet a kincstár, amely 1886-ban nyitotta meg kapuit azzal a céllal, hogy megőrizze és bemutathassa a főszékesegyház egykor használt liturgikus eszközeit, régi műkincseit és néhány műalkotást a XIX. századból.

A kiállított tárgyak azonban nemcsak egy-egy korszak kiemelkedő mestermunkái, nemzeti vonatkozásban is fontos emlékek. Például a kincstár gyűjteményében látható a világ egyik legdíszesebb, gótikus kelyhe, amelyet adományozója, Suki Benedek erdélyi nemes különleges ötvös technikával készíttetett a XV. században. Amikor 1991-ben II. János Pál pápa Esztergomba látogatott, ezt a 32 apró szoborral díszített Suki-kelyhet használta a szentmisén. 

A kincstár másik értékes darabja az a Franciaországból származó 5,4 kilogramm színarany kereszt, amelyet Mátyás király kálváriájaként emlegetnek azóta, hogy egy firenzei ötvös mesterrel ő készíttetett hozzá új talapzatot. A több mint száz drágakővel díszített, 72,5 centiméter magas kereszt ma Magyarország legnagyobb ékszerkincse.
De a műkincsek és a liturgikus kellékek mellett jelentős mennyiségű textíliát is láthat a kincstár látogatója. Többek között értékes palástokat, gótikus miseruhákat és olyan díszruhákat állítottak itt ki, amelyeket kétszáz, háromszáz évvel ezelőtt viseltek a főpapok. 

 

Érdemes tudni, hogy bár az Esztergomi Bazilika és a Főszékesegyházi Kincstára egyedül is bejárható, ugyanakkor csoportos tárlatvezetésekre és múzeumpedagógiai foglalkozásokra is be lehet jelentkezni a bazilika weboldalán.


A HungaryCard felmutatóknak kedvezményt adunk. Részletekért kattintson!

Látogatói információk, nyitvatartás, jegyárak
Nyitvatartás
Hétfő-szombat 09.00 - 19.00
Vasárnap 08.00 - 19.00

2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Jegyek:

Kincstár: 1500 Ft/ fő

Diák/nyugdíjas: 750 Ft/ fő,

Családi: 3400 Ft (1-2 felnőtt, 1-3 gyerek esetén)

E-mail cím:  treasury.esztergom@gmail.com

 

 


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés