Menü

Keresztény Múzeum

Hozzáadom az Útvonalamhoz
2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.

Keresztény Múzeum

Az esztergomi érseki palotában található Keresztény Múzeum 1875-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Ez volt az ország harmadik látogatható múzeuma, azóta pedig hazánk leggazdagabb egyházi gyűjteményét őrzi falai között.

Sokan nem is gondolnák, pedig a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után Esztergomban látható a magyar és nemzetközi művészettörténet legtöbb kiemelkedő darabja. A Keresztény Múzeum képtárában magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák festők munkái sorakoznak, és bár jelentős az újkori, reneszánsz itáliai festészeti gyűjteménye, termeiben a késő középkorból is láthatók művészeti ritkaságok. 

Ilyen például az az egyedi módon kerekekre szerelt, garamszentbenedeki Úrkoporsó, amelynek húsvétkor évszázadokon át fontos szerep jutott a bencés szerzetesek szertartásain. De itt látható Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, amely a hazai szárnyasoltár-festészet egyik legszebb darabja, és a magyar későközépkori festészet legkiválóbb alkotójának a passióképei is, akit MS mesterként ismerünk.

A festmények mellett különleges falikárpitokat, háromszáz éves zsebórákat és ereklyetartókat is találunk a múzeumban, és itt őrzik Balassa Bálint egyetlen hiteles portréját is, amelyet halála után más rajzok, képek nyomán készítettek.

A múzeumban angol, német, francia és orosz nyelvű tárlatvezetés is elérhető, az állandó kiállítás pedig online is bejárható. A diákcsoportokat és családosokat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, múzeumi felfedezővel és ifjúsági tárlatvezetéssel várják. 

Tudta?
Itt található hazánk legnagyobb, közel 500 darabos szelencegyűjteménye. Ezeket az apró szelencéket egykoriban púder- vagy dohánytartóként használták, a fedelükön aprólékos pontossággal festett miniatúrák pedig általában portrét, tájat, és nem ritkán humoros jeleneteket ábrázolnak. 


A HungaryCard felmutatóknak kedvezményt adunk. Részletekért kattintson!

Látogatói információk, nyitvatartás, jegyárak
Nyitvatartás
HÉTFŐ Zárva
Ápr.1 - Szept.30 között: -
KEDD-VASÁRNAP 10:00-18:00
Okt.1 - Dec.31 között: -
KEDD-VASÁRNAP 10:00-17:00

2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.

Belépődíjak:

Egyéni belépő ( felnőtt ) 1500Ft Tárlatvezetés magyar nyelven 4000Ft
Kedvezményes egyéni belépő ( diák,nyugdíjas ) 750 Ft Tárlatvezetés angol,német,francia,és orosz nyelven 8000Ft
15 főt meghaladó diák és nyugdíjas 600Ft
Családi belépő ( 2 felnőtt,2-5 gyermek ) 3000Ft
Fotójegy 1000Ft

Pénztárunkban Forint készpénzzel, bankkártyával vagy OTP Szép kártyával is fizethet.

Erdélyi Zsuzsanna Gyűjtemény kiállítása (Szent Adalbert Központ, Esztergom, Mindszenty tér 10.) a megváltott belépőjeggyel látogatható. A látogatás ott előzetes bejelentkezéshez kötött. Legkésőbb egy nappal hamarabb a múzeum elérhetőségein várjuk a bejelentkezést.
Ingyenes belépésre jogosultak:
- 6 éves kor alattiak
- fogyatékkal élők + 1 fő kísérő,
- közoktatásban dolgozó pedagógusok (kizárólag az időpontban érvényes igazolással)
- újságírók (érvényes fényképes újságíró igazolvánnyal)
- ICOM és ICOMOS tagok, Pulszky Társaság, MKE- , MLE- tagok

E-mail cím: keresztenymuzeum@gmail.com


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés