Menü
×

Keresztény Múzeum

Hozzáadom az Útvonalamhoz
2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.

Keresztény Múzeum

Az esztergomi érseki palotában található Keresztény Múzeum 1875-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség számára. Ez volt az ország harmadik látogatható múzeuma, azóta pedig hazánk leggazdagabb egyházi gyűjteményét őrzi falai között.

Sokan nem is gondolnák, pedig a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria után Esztergomban látható a magyar és nemzetközi művészettörténet legtöbb kiemelkedő darabja. A Keresztény Múzeum képtárában magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák festők munkái sorakoznak, és bár jelentős az újkori, reneszánsz itáliai festészeti gyűjteménye, termeiben a késő középkorból is láthatók művészeti ritkaságok. 

Ilyen például az az egyedi módon kerekekre szerelt, garamszentbenedeki Úrkoporsó, amelynek húsvétkor évszázadokon át fontos szerep jutott a bencés szerzetesek szertartásain. De itt látható Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, amely a hazai szárnyasoltár-festészet egyik legszebb darabja, és a magyar későközépkori festészet legkiválóbb alkotójának a passióképei is, akit MS mesterként ismerünk.

A festmények mellett különleges falikárpitokat, háromszáz éves zsebórákat és ereklyetartókat is találunk a múzeumban, és itt őrzik Balassa Bálint egyetlen hiteles portréját is, amelyet halála után más rajzok, képek nyomán készítettek.

A múzeumban angol, német, francia és orosz nyelvű tárlatvezetés is elérhető, az állandó kiállítás pedig online is bejárható. A diákcsoportokat és családosokat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, múzeumi felfedezővel és ifjúsági tárlatvezetéssel várják. 

Tudta?
Itt található hazánk legnagyobb, közel 500 darabos szelencegyűjteménye. Ezeket az apró szelencéket egykoriban púder- vagy dohánytartóként használták, a fedelükön aprólékos pontossággal festett miniatúrák pedig általában portrét, tájat, és nem ritkán humoros jeleneteket ábrázolnak. 

Látogatói információk, nyitvatartás, jegyárak
Nyitvatartás
Szerda-vasárnap 10.00.-17.00.
Hétfő, kedd zárva

2500 Esztergom, Mindszenty tér 2.

Belépőjegyek

Felnőtt belépő : 900 Ft*
Kedvezményes egyéni belépő (diák, nyugdíjas): 450 Ft/fő*
15 főt meghaladó csoport tagjai: 700 Ft/fő*
15 főt meghaladó diák és nyugdíjas csoport: 400 Ft/fő*
Családi belépő (Két felnőtt és 2-5 gyermek): 1800 Ft*

A Régi Képtár földszinti időszakos kiállítások egységes, kedvezményes jeggyel külön is megtekinthetőek: 400 Ft/fő

E-mail cím: keresztenymuzeum@gmail.com


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés