Menü

Induljanak a harangszó irányába!

Fűzzenek fel egy túrát főegyházmegyénk templomtornyaira, és induljanak abba az irányba, ahonnan a harangok szólnak. Nézzék meg testközelből hazánk legnagyobb, legkülönlegesebb történetű harangjait, és azt, amelyiknek hangját évtizedeken át hallhattuk minden délben a Kossuth Rádióban. 

Budavári Nagyboldogasszony-templom

Harangtornyának érdekessége, hogy középkori felújítás befejezésekor, 1470-ben Mátyás király címerét elhelyezték rajta. A címerrel díszített torony miatt kezdte el a köznyelv Mátyás-templomként emlegetni az épületet. A torony látogatásához információt itt találnak.

Szent István Bazilika

A templom jobb tornyában található hazánk legnagyobb, 9250 kilogrammos Szent István-nagyharangja, amelyet minden ünnepnapon megszólaltatnak. Látogatói jegyárakról itt érdemes tájékozódni

Budapest-Belvárosi Főplébánia-Templom

A templom barokk stílusú, 52 méter magas tornyaiban négy harang lakik; a déli toronyból lifttel vagy csigalépcsőn lehet a harangok alatt található két kilátóponthoz felmenni. A két torony között a fedélszéken, egy látogatói sétány húzódik, ahol a tetőszerkezet míves ácsmunkája is megnézhető. A bátrabbak 12 órakor menjenek fel a dunai panorámát megcsodálni, így a 2400 kg-os Polgármester-harang kondulását is testközelből élvezhetik. Látogatás előtt keressék fel az intézmény weboldalát.

Budapesti Egyetemi templom

Két tornyából csak az egyik rejt harangokat, de az egyszerre négyet. Legnagyobb harangja évtizedekig hallatta hangját a médiában: 1928. április 1. és 2000. június 10. között innen közvetítették a Magyar Rádióban felcsendülő déli harangszót. Bár tornyai nem látogathatók, a templom terének barokk pompája és kolostorkertje különleges élményben részesíti a betérőket. Látogatás előtt keressék fel az intézmény weboldalát.

Esztergomi Bazilika

Harangtornya három harangot őriz, köztük Magyarország negyedik legnagyobb harangját, a hozzájuk vezető úton pedig azt a toronyóra-szerkezetet is megnézhetik, mely évtizedekig szolgálta a bazilikát. Ha délben látogatják meg a harangtornyot, komplett harang-koncertben is részük lehet, ahol mind a kisharangot, mind a nagyharangot meghallgathatják. De ne hagyják ki a Panorámatermet sem, ahol kideríthetik azt is, hogy mit rejt a nemrég megtalált, 176 éves időkapszula belseje. Jegyárakat a látogatáshoz itt találnak.

 


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés