Menü

Induljanak a harangszó irányába!

Fűzzenek fel egy túrát főegyházmegyénk templomtornyaira, és induljanak abba az irányba, ahonnan a harangok szólnak. Nézzék meg testközelből hazánk legnagyobb, legkülönlegesebb történetű harangjait, és azt, amelyiknek hangját évtizedeken át hallhattuk minden délben a Kossuth Rádióban. 

Budavári Nagyboldogasszony-templom

Harangtornyának érdekessége, hogy középkori felújítás befejezésekor, 1470-ben Mátyás király címerét elhelyezték rajta. A címerrel díszített torony miatt kezdte el a köznyelv Mátyás-templomként emlegetni az épületet. A torony látogatásához információt itt találnak.

Szent István Bazilika

A templom jobb tornyában található hazánk legnagyobb, 9250 kilogrammos Szent István-nagyharangja, amelyet minden ünnepnapon megszólaltatnak. Látogatói jegyárakról itt érdemes tájékozódni

Budapest-Belvárosi Főplébánia-Templom

A templom barokk stílusú, 52 méter magas tornyaiban négy harang lakik; a déli toronyból lifttel vagy csigalépcsőn lehet a harangok alatt található két kilátóponthoz felmenni. A két torony között a fedélszéken, egy látogatói sétány húzódik, ahol a tetőszerkezet míves ácsmunkája is megnézhető. A bátrabbak 12 órakor menjenek fel a dunai panorámát megcsodálni, így a 2400 kg-os Polgármester-harang kondulását is testközelből élvezhetik. A kilátópont jegyárairól itt olvashatnak.

Budapesti Egyetemi templom

Két tornyából csak az egyik rejt harangokat, de az egyszerre négyet. Legnagyobb harangja évtizedekig hallatta hangját a médiában: 1928. április 1. és 2000. június 10. között innen közvetítették a Magyar Rádióban felcsendülő déli harangszót. Bár tornyai nem látogathatók, a templom terének barokk pompája és kolostorkertje különleges élményben részesíti a betérőket. Látogatás előtt keressék fel az intézmény weboldalát.

Esztergomi Bazilika

Harangtornya három harangot őriz, köztük Magyarország negyedik legnagyobb harangját, a hozzájuk vezető úton pedig azt a toronyóra-szerkezetet is megnézhetik, mely évtizedekig szolgálta a bazilikát. Ha délben látogatják meg a harangtornyot, komplett harang-koncertben is részük lehet, ahol mind a kisharangot, mind a nagyharangot meghallgathatják. De ne hagyják ki a Panorámatermet sem, ahol kideríthetik azt is, hogy mit rejt a nemrég megtalált, 176 éves időkapszula belseje. Jegyárakat a látogatáshoz itt találnak.

 


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés