Menü

Leghíresebb freskóink útján

Keressék fel főegyházmegyénk páratlan szépségű művészeti alkotásait, és derítsék ki, miről mesélnek ezek a monumentális falfestmények. A templomterekbe és a könyvtártermekbe lépve gyönyörű képes albumok nyílnak meg a látogatók előtt.

A világ legnagyobb, 13,5 méter magas és 6,6 méter széles, egyetlen vászonra festett képét, amelyet Michelangelo Grigoletti készített Mária mennybemenetele címmel, az esztergomi bazilika főoltárában csodálhatják meg. De a mellékoltárok feletti freskókat és a négy nagy nyugati egyházatyáról készült képeket is érdemes szemügyre venni a kupola tövében, készítésük történetét a tárlatvezetések során ismerhetik meg.

A szárnyasoltár-festészet egyik legszebb darabja, Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a Keresztény Múzeumban látható. Falai között őrzik hazánk leggazdagabb egyházi gyűjteményét és Balassa Bálint egyetlen hiteles portréját is. A múzeum állandó kiállítása online is bejárható.

Különlegesen szép szekkókkal díszített lépcsőházat találnak a Hild József által tervezett Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár épületében, amely hazánk egyik leggazdagabb egyházi könyvtáraként a világ legnehezebb díszkódexét, a Bakócz-graduálét is őrzi. A könyvtár termei virtuális túra keretében is bejárhatók erre az oldalra kattintva.

Hatalmas, eredeti állapotában megőrzött freskót csodálhatnak meg a Pálos Könyvtár mennyezetén, amelyen a teológia szolgálóleányainak megfelelően nőalakok képviselik a különböző tudományokat. Az intézmény a monumentális freskója és a szépen faragott, fényes bútorzata miatt az egyik legszebb barokk könyvtárteremnek számít hazánkban.

Különleges szépségű mennyezeti freskók és a barokk pompa szobrokban, aranyozott intarziákban gazdag harmóniája nyűgözi le mindazokat, akik betérnek a budapesti Egyetemi templomba. Az egyik legszebb, eredeti állapotában fennmaradt magyarországi barokk egyházi épület a kolostorkertjével együtt vezetett sétával is bejárható. A templomról bővebben itt olvashatnak. 

Nemrég felfedezett, Anjou-kori freskót láthatnak a Budapest-Belvárosi Főplébánia-Templom falán, amely Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázolja. A XIV. század közepén készült Trónoló Madonna-freskót meglepő épségben fedezték fel a szentély mögötti falfülkében 2010-ben. A tárlatvezetés lehetőségéről itt olvashatnak.


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés