Menü

Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

Hozzáadom az Útvonalamhoz
2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 2.

Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár

A Bibliotheca néven is emlegetett intézmény Magyarország egyik legrégebbi és leggazdagabb egyházi könyvtára. Itt őrzik az egyik legfontosabb magyar nyelvemlékünket, és itt látható a világ legnehezebb díszkódexe: a két kötet súlya 110 kilogrammnál is többet nyom. 

A könyvtár gyűjteményének eredete a Szent István-i időkig nyúlik vissza, és bár az elmúlt évszázadok alatt középkori állományának jelentős része megsemmisült vagy szétszóródott, a megmaradt kötetek jól mutatják a gyűjtemény értékét és jelentőségét.

A közel 250 ezer darabos gyűjteményben a könyvek mellett számos metszetet, kéziratot és folyóiratot őriznek az egyházi és a világi tudományok minden területéről. A középkori kódexgyűjtemény darabjai között találjuk a világ legnagyobb és legnehezebb, gazdagon díszített liturgikus díszkódexét, a Bakócz-graduálét. Itt látható a legteljesebb középkori magyar bibliafordítást tartalmazó Jordánszky-kódex, amely az egyik legfontosabb magyar nyelvemlékünk az 1500-as évek elejéről; és itt őrzik a Szalkai-kódexet is, amely a mohácsi vészben hősi halált halt esztergomi érsek diákkori tankönyve. 

A könyvtárnak több különgyűjteménye is van: a híres Fugger-gyűjteményében több ezer, egységesen fehér pergamenbe kötött antikvát találunk, a Batthyány-gyűjteményben Bél Mátyás történet- és földrajztudós vármegyeleírásai és számos, máshol fel nem lelhető irat kutatható. Mátyás király híres könyvtárát egy ősnyomtatvány, az ún. lövöldi korvina képviseli, és az ország legrégebbi nyomtatott könyve (1459) is itt található.

Az esztergomi Víziváros déli végén, a Pázmány Péter utca és a Liszt Ferenc utca sarkán álló könyvtár múzeumi tereiben állandó és időszaki kiállítások mutatják be a gyűjtemény kincseit. De a Hild József által tervezett épületben már a lépcsőház gyönyörű fali szekkói is ámulatba ejtik a látogatót.

Tudta?
A jelentős kódexállományt őrző esztergomi könyvtár termei egy virtuális túra keretében is bejárhatók erre az oldalra kattintva.

Látogatói információk, nyitvatartás, jegyárak
Nyitvatartás
Kedd 9.00 - 13:00
Szerda 9:00 - 17:00
Csütörtök 9.00 - 13:00

2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 2.
Felnőttjegy 1500 Ft    
Diákjegy, nyugdíjasjegy 700 Ft    
Családi jegy ( felnőtt,min 2 gyermek 18 év alatt ) 3000 Ft    
Csoportos jegy ( 5 főtől ) 1000 Ft    

Csoportok (5 fő felett): bejelentkezést 2 munkanappal a látogatás előtt a bibliotheca@bibliotheca címen kérünk.

Ingyenes belépés: Esztergomban tanuló diák (érvényes diákigazolvánnyal),  6 évnél fiatalabb gyermek 

Fotózni csak vaku nélkül, magáncélra lehetséges, kiadványban vagy más célra felhasználni nem lehet!

Fizetési lehetőségek: készpénz (csak forintban),  bankkártya, SZÉP-kártya (OTP)

Diákok számára ingyenes vasúti utazás igénybe vehető, a szükséges fogadónyilatkozat itt tölthető le.

Állami és egyházi ünnepeken, valamint  július-augusztusban zárva van az intézmény.

E-mail cím: bibliotheca@bibliotheca.hu

 


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés