Menü

Egy nap a Várhegyen

Induljanak sétára az esztergomi Várhegyen! Több évszázad történelme elevenedik meg a néhány órás, látnivalókban bővelkedő programon. 

A 400 éves egykori török imaház, az Özicseli Hadzsi Ibrahim-dzsámi volt már érseki raktár és lakóház is, ma múzeumként működik, amely a különleges alaprajzú épületet és Esztergom törökkori történetét mutatja be. 

A tárlat megtekintése után térjenek be egy kávéra és egy süteményre az épület alsó szintjén üzemelő kávézóba, majd fedezzék fel a Rózsakertet! Ha megcsodálták a korabeli oszmán stílusban megépített szökőkutat, a középkori Víziváros főutcájának nyomait is megtalálhatják. A belépőjegyekről itt olvashatnak

Innen csak egy rövid séta a Malom-bástya, ami egykor a Vízivárost és a felső várat összekötő erődítmény kulcsfontosságú pontja volt. Az egyik legnagyobb kincs, az ivóvíz is erről a helyről került fel a hegyre, és nem is akárhogy: több mint két évszázadon át egy reneszánsz vízgép pumpálta fel 50 méter magasra a Dunából származó ivóvizet. Az újítást Vitéz János esztergomi érsek vezette be annak idején. 

A bástya közepén álló Veprech-tornyot egy 1239-ben keltezett oklevelében már fontos objektumként említik. A tornyot talán még egy római korból itt maradt épület alapjaira építették, és ma is megtalálható benne az a meleg vizű forrás, amellyel később a bámulatos vízemelő szerkezetet működtették. A toronyban ma is megtekinthető a reneszánsz vízgép, így az érdeklődők láthatják, hogy történt annak idején a víz mozgatása.

Ha a Malom-bástya belső udvarában kávéznak, a Bazilikát látják, az Erzsébet-parkra nyíló teraszról pedig a Duna panorámájában gyönyörködhetnek.


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés