Menü
×

Esztergom-Dunakanyar egyházi kincsei-2 napos e-bike túra

A 2 napos túra során ellátogatunk a térség ismert és kevésbé ismert templomaiba, megismerjük a Gerecse leghíresebb zarándokhelyét és megkóstoljuk a környék nevezetes borait. Mindezt gyönyörű környezetben, színvonalas ellátással és profi idegenvezető kíséretében.

Program

1.nap 

Esztergom – Pilismarót - Szob (rév) – Márianosztra – Nagybörzsöny – Párkány – Esztergom 

Találkozó: a szálláson reggel 8:30 órakor. (A 0. napon résztvevőknek bőséges reggelit követően)  A biciklik kiosztása, beállítása és az e-bike működésének bemutatása után indulunk mai túránkra (kb 55-60 km) .Esztergomot elhagyva Pilismarótig a Duna jobb partján kerekezünk, a 11-es út mentén a pilismaróti révig, hogy komppal átjussunk a Duna túlpartjára.(11 km )
Szobot elhagyva kb 8 km-t biciklizünk, enyhe emelkedővel  Márianosztráig. Itt felkeressük a Magyarok Nagyasszonya-bazilikát, a Kálvária-kápolnát, és megtekintjük a börtönmúzeumot is ami a témája mellett helytörténeti szempontból is érdekes. Miután a látnivalókkal megismerkedtünk, belefér még egy ebédszünet is. 
Márianosztráról a 13.30-kor induló kisvasúttal megyünk tovább Nagyirtáspusztára,  ahonnan az erdei úton ereszkedünk le Nagybörzsönybe.
A település, amely már a 14. századtól bányászfalu volt, több látnivalóval is büszkélkedhet: felkeressük legérdekesebb templomait (köztük a 800 éve folyamatosan működő Árpád-kori Szent István templomot), a vízimalmot és a tájházat. Visszaindulás 16:00 körül
Ipolytölgyes irányába indulunk, Letkésnél átlépjük a magyar-szlovák határt, és Párkány érintésével, a Mária Valéria hídon átkelve érkezünk vissza szállásunkra. (kb 20km) 
19:00 Némi felfrissülést követően borkóstoló a Prímás Pincében, majd vacsora 

2.nap:

Esztergom – Dorog– Csolnok– Péliföldszentkereszt– Mogyorsóbánya– Tokod–  Esztergom


Egy bőséges reggelit követően, házigazdáinktól elköszönve megkezdjük mai kb 50 km-es túránkat. Ma a várost délnyugati irányban hagyjuk el, Dorog felé. Útközben rövid kitérőt teszünk a Kis-strázsa hegyi kilátóhoz, ahonnan visszatekintünk Esztergomra. Dorogon elhaladunk a Szent Borbála Bányatemplom mellett, amely műemlék, a mai napig a bányászhagyományok őrzője. Megállunk itt egy rövid pihenőre, majd Csolnok felé tovább haladunk. Csolnoktól bányász vidéken haladunk keresztül, több bányász emlékművel is találkozunk utunk során. Sárisápnál észak felé fordulunk, és Annavölgyön át elérjük kirándulásunk célpontját a péliföldszentkereszti zarándokhelyet. Péliföldszentkereszt kegyhelye ősi zarándokhely, mégis, állandó jelenlétet, a hely életébe állandóságot és felvirágzást Don Bosco Szalézi Társasága hozott 1913-ban. A templomhoz később hozzáépített szalézi rendház a kezdetektől fogva otthont adott a különböző rendi szerzeteseknek, 1913-tól pedig az első magyar szaléziaknak lett az otthona. Ennek hangulatát árasztja falaiból, és picit ennek részesei lehetünk itt a köztünk járó szalézi szerzetesek szerető vendéglátása révén. A megannyi értéket és titkot rejtő Péliföldszentkereszt és az Öreg-kő vidéke a Gerecse Natúrpark Látogatóközpont helyszíne, mely egész évben nyitott kapukkal várja az idelátogatókat. Ennek a helynek különleges kisugárzása, atmoszférája van! Aki belép az épületbe, egy izgalmas utazást tehet a természeti értékek és a teremtésvédelem világában a modern, interaktív kiállítás megtekintése során. Napunk nagyrészét a Rendház, a péliföldszentkereszti templom, illetve a Gerecse Natúrpark kincseinek felfedezésével töltjük. Mogyorósbánya irányában szép tájakon, egy ideig frissen átadott kerékpárúton haladva tekerünk vissza Esztergomba Tát, Tokod és Tokodaltáró érintésével.
A szállásra visszaérkezést követően kb 17:00 órakor zárul a program.

A túra ára: 59 990 Ft

Fakultatív program péntekre:
Érkezés a szálláshelyre egyénileg 
Búcsú az orgonánktól - az esztergomi Bazilika lélekemelő hangjai - fakultatív program
19:00 vacsora a Prímás Pincében

Választható időpontok:
2022.04.23 - 2022.04.24.
2022.05.14 - 2022.05.15.
2022.05.21 - 2022.05.22.

 


Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés