Menü
×

Éjszaka a hangszerek királynőjével

Hozzáadom az Útvonalamhoz
2023. április - november
Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom, 1074 Budapest, Rózsák tere 8.

Orgonakoncert és hangszerbemutató az Árpád-házi Szent Erzsébet- plébániatemplomban

Hatalmas rózsákkal teli tér közepén kecses, csipkézett templomtornyokkal ékszerdobozként emelkedik ki Budapest egyik legszebb neogótikus temploma, az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplom. A templomba belépve pedig a rózsa- és üvegablakokból beáramló fény és színes díszítőelemek összhangja ejti ámulatba a látogatókat. Az impozáns épület Steindl Imre egyetlen jelentős egyházi alkotása, akinek nevéhez köthető az Országház építése is. A templomot az Országház szakrális párjaként is emlegetik; lenyűgöző a hasonlóság a két épület külső és belső díszítőelemei, díszítésének mintavilága között.

A különlegesen szép épület karzatán pedig, az 1901-ben Országh Sándor által készített nagy értékű, 3 manuálos, 47 regiszteres orgona, a hangszerek királynője foglal helyet. Viszontagságos élete során a Rieger orgonagyár kétszer is átépítette a hangszert, míg végül mai formáját, az 1938-as átépítéskor nyerte el. Sajnos a több éves használat és egyéb behatások miatt 1996-ban az orgona állapotára való tekintettel, némaságra lett ítélve. 2018-ban pár lelkes hívővel kezdték el a hangszer megmentését, majd szakember közreműködésével is folytatódhatott az orgona megújulása. Közel harminc év után először 2020-ban nagycsütörtökön szólalt meg újra, és egyedi hangzása ismét betölthette a teret. Azóta is folyamatosan zajlanak a munkálatok, hogy egyszer teljes pompájában elkészülhessen a hangszerek királynője.

Legyenek tanúi a hangszerek királynőjének újjászületésének és csodálatos esti fényekben élvezzék a művészi játékot. Majd ismerkedjenek meg az orgonánkkal, történetével, különleges hangzásával és egyediségével közvetlen közelről a karzaton.

Koncert műsor

Johann Sebastian - Bach BWV542, g-moll Fantázia

Johann Sebastian Bach - BWV 544, h-moll Prelúdium

Johann Sebastian - Bach BWV1068, D-dúr Air

Johann Sebastian Bach - BWV 582, c-moll Passacaglia és fúga

Johann Sebastian Bach - BWV 478 "Komm süsser Tod"

Liszt Ferenc- Gebet "Ima"

Charles Tournemire - "Communio"

Louis Vierne - Berceuse "Bölcsődal"

 

 A program: ingyenes, adományaikkal a hangszer felújítását támogatják!

Időpontok: A program 2023. tavasztól indul újra

Időtartam: 1 óra koncert és hangszerbemutató a karzaton

 

 

 

Információk
Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom
1074 Budapest, Rózsák tere 8.

Ezek a látnivalók is érdekelhetik

Keresés